Untitled photo
Untitled photo

Each set of images is a slideshow. To start the slideshow, move your mouse over the  at the lower left hand corner of each set of images and click it. Hit ▐ ▌ to pause.


Lego Build International (LBI) was contracted to construct the "forever home", with Bill Breneman Productions documenting the build. The build site was first surveyed and then LBI began land preparation, including grading, leveling and adding foundation elements. Featured in the group photo (left to right): Jake, Emmet, Dallas, Bob and Joe.

Untitled photo
Untitled photo

Next came building the home’s foundation, along with additional grading and sculpting of the lot. To determine the exact grade of the lot as well as the depth of the home’s foundation and landscaping, a faux driveway section was installed.

To improve the structural integrity of the rendering, additional X and Y-oriented support trusses were installed on the backside of the property.

Untitled photo
Untitled photo

Next came some additional foundation work as well as adding some foundational landscaping elements, the completion of a retaining wall on left side of the driveway and the driveway itself.

Next came the installation of the swimming pool and surround, along with laying the foundation to the home's end-cap storage shed, installing some grass, adding the back porch framework and paving the back patio. The rear pathway went through two installations. Initially darker colored tiles were installed as the actual pathway is darker than the back patio. Later in the build the tiles were replaced with those of the same color as the patio. However this move was rejected and the original, darker colored tiles were reinstalled.

Untitled photo
Untitled photo

With landscaping proving to need the greatest amount of time and effort, LBI continued the build by adding various landscape effects, including fencing, accent lighting, a water fountain, accent rocks and hedges. The main structure did not get overlooked though, as the shed was also built, along with daylight basement windows, the laundry room door the porch and the exterior staircase.

Here is an updated look at the build progress thus far.  LBI crew are shown preparing the upper right-hand corner of the property for landscaping.

Untitled photo
Untitled photo

LBI crews next began adding landscaping elements within the far back-right corner of the property. Installation of elements was quite tricky as there were lots of elements to incorporate into the design. These elements, ranging from stepping stones, accent rocks, trees, flower arrangements, sculptures and bird garden décor, all had to fit in a constricted, contoured space. The final three images show the scope of the updated effort.

A little over one month into the build - and things are really beginning to take shape. During the first week of July, construction began on the house. While the foundation was laid earlier and some work took place on elements such as the back porch and the shed, home construction was postponed while the bulk of the landscape work was addressed. Once attention shifted back to the house, scaffolding was erected and LBI set to work on adding windows, doors and wall elements.

Untitled photo
Untitled photo

As part of the construction of the house, a series of cutaways were made for  various rooms in the house. This way when someone looks through the windows from the outside, they will see an approximate rendering of the contents of a given space. The spaces featured here include the master bedroom and the office.

After the living quarters portion of the home was completed (complete with the afore-mentioned cutouts), the basic framing of the living quarter's roof was installed. The roof tiles would be added later.

Untitled photo
Untitled photo

Shifting to landscaping momentarily: there was a need to make sure that the trees in the far back corner of the property had properly dense foliage, as the canopy of the actual property in this section of landscaping is particularly dense. Branches and leaves were added to fill out the space.

Other landscaping tasks were needed completed, including changing the color of the pathway linking the patio and shed. As was mentioned earlier, the pathway’s color is darker than the back patio, so darker tiles were added to more closely color match. Some of the front yard terraced hedges were installed as well.

The upstairs living room, family room and kitchen were next to be built. However, before the interior was built, some changes were needed to the driveway as well as to the unfinished portion of the home. The first change was to slightly narrow and flatten the driveway to allow for taller, centered garage doors. Additionally, the whole left side of the house had to be raised 2 plate levels (for a total upward adjustment of 1 full brick) to accommodate for taller garage doors. Once the left side of the home was raised and the driveway reconfigured, ⅔ of the upper-level interior was laid out and constructed. The constructed portion of the roof also started to receive finishing tiles.

Untitled photo
Untitled photo

Next came the construction, painting and installation of the garage doors, along with adding the remaining 1/3 of the upper-level interior. Specially ordered, the doors had to be carefully cut, trimmed and painted with locally-sourced paint which closely matched Lego's particular cream-colored white – their installation marking a major step in construction.

Following the garage door installation, work accelerated on the two main roof sections as well as completing the living room and front-facing living room windows. The lower level section got roof tiles and the upper level section got built, installed and finished, along with the chimney.

Untitled photo
Untitled photo

Once the roof sections were completed, landscaping again became a focus with the addition of a variety of hedges, bushes and trees, including large arborvitae along the extreme right edge of the property line. Miscellaneous “finishing touches” elements were also added, including the American flag, home security, minifigs from "The Simpsons", the rendering's nameplate and the street side nameplate.

Here is the completed project, excluding the two matchbox cars which will be parked on the driveway. The final image features the clear acrylic display case.

Untitled photo
Powered by SmugMug Owner Log In